L'atmosfera

L’atmosfera és la capa gasosa que envolta la Terra i està formada per quatre capes:
  • Troposfera: És la zona més propera a la superfície terrestre. És on es produeixen els fenòmens climàtics: pluja, vent, tempestes... La seva alçada mitja és de 11km. La seva temperatura disminueix uns 6.5ºC per cada km d’alçada. Pot arribar fins els -55ºC.
  • Estratosfera: S’estén des dels 11km fins els 50km d’alçada. Té poca humitat i pocs núvols. En la seva part inferior és per on viatgen els avions. Entre els 30 i els 60 km es troba la ozonosfera, una zona amb gran concentració d’ozó (o3) que actua com a filtre i absorbeix els rajos ultraviolats del Sol per tal que no arriben a la superfície terrestre.
  • Mesosfera: S’estén des dels 50 km fins els 90 km d’alçada.
  • Termosfera: S’estén des dels 90 km fins els 600 km d’alçada. Té una densitat molt minsa ja que les partícules de gas estan molt separades. La seva temperatura és molt variable: pot arribar fins als 1500ºC. En la seva part inferior té una zona anomenada Ionosfera. Aquesta es una zona especial, capaç de reflectir les ones de radio. També es produeix els fenòmens de les aurores boreals.
  • Exosfera: És la regió mes llunyana de la superfície terrestre. El seu límit es localitza entre el 600 km i els 1000 km. Aquesta zona concentra gran quantitat de pols còsmica. S’hi localitzen els satèl·lits meteorològics d’òrbita polar. 

Comentarios

Entradas populares de este blog

El cicle de l'aigua

Els estats de l'aigua

Les capes de la Terra